Egyszerűbb hivatali ügyintézés és támogatás-igénylési rendszer a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Ossza meg ismerőseivel!

 

Jelentősen csökkentette a lakossági ügyintézés adminisztrációs terheit a Vidékfejlesztési Minisztérium. Több mint húszféle mezőgazdasági támogatás igénylése is jóval egyszerűbbé vált, így sikerrel zárult a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében indított Egyszerűsítési Program első szakasza. 2013 elejétől további, a mezőgazdaságot segítő intézkedések várhatók.

Több területen is jelentősen egyszerűbb eljárásrenddel találkozhattak azok az állampolgárok, akik 2012 második félévében, hivatalos ügyben a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz vagy annak háttérintézményeihez fordultak. A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként tavaly elindított Egyszerűsítési Program keretében többek között könnyebbé vált az őstermelői igazolvány igénylése, a fakivágási eljárások engedélyeztetése, a környezeti hatásvizsgálattal és az egységes környezethasználati engedélyezéssel kapcsolatos ügyintézés, valamint egyszerűsödött a vízkészletjárulékkal kapcsolatos nyilatkozattételek és befizetések rendszere. A lakosság mindennapi életét segíti, hogy szabályozták a vízmérők, vízórák cseréjére irányuló eljárást, a csere határidejének meghosszabbításával.

A magyar kormány által indított közérdekű Egyszerűsítési Program célja, hogy csökkentse a lakosságra nehezedő adminisztratív terheket úgy, hogy a hivatali ügyintézéssel kevesebb papírmunka, kitöltendő nyomtatvány és sorban állás járjon, viszont közérthetőbb és pontosabb tájékoztatás segítse az embereket. A program keretében, országos szinten eddig több mint 100 eljárást egyszerűsítettek, 2013 közepére pedig további 100 ügyintézési folyamat felülvizsgálata és könnyítése várható.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, amely az elsők között nyújtott be nyertes pályázatot a programban való részvételre, 2012 nyarán megkezdte az egyszerűsítési terv végrehajtásához szükséges átszervezéseket a saját és háttérintézményei szervezetein belül. Ennek eredményeképpen a papírmunkát több területen az elektronikus ügyintézés váltotta fel, miközben az ügyfél-azonosítás és az ügyfélnyilvántartás rendszere egyszerűbbé vált, valamint az egy-egy eljárásban benyújtandó dokumentumok száma csökkent. Így a VM hivatalai esetében kevesebb lett az ügyintézés idő- és költségvonzata.

A lakosság szempontjából kiemelten fontos eredmény, hogy az ingatlan-nyilvántartási szabályozást illetően több, a földhivatali eljárások dokumentáció- és időigényének csökkentésére irányuló módosítás került elfogadásra. Lényegesen egyszerűsödik például az új épületek létesítése és a meglévők bővítése, a lakcímváltozás bejelentése, az ingatlannal kapcsolatos hatósági igazolások igénylése.

A VM mindezeken túl több mint 20 mezőgazdasági támogatás igénylését tette jóval egyszerűbbé: könnyebben igényelhetnek támogatást pl. a baromfitartók, a borászatok, a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és a szárított takarmány-feldolgozók, valamint könnyebben igényelhető támogatás a hazai mezőgazdasági termékek külföldön történő promóciójához, népszerűsítéséhez.

2013-ban újabb, a magyar mezőgazdaságot segítő intézkedések lépnek életbe, például egyszerűbben lehet majd támogatást igényelni a szőlőültetvények megújításához a következő években, amelyre igen jelentős, összesen 70 millió eurós – közel 20 milliárd forintos – támogatás áll majd rendelkezésre.

 

2013. január 24.(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)