Egységes vezetői engedélyek, egyszerűsödő közúti közlekedés-igazgatási eljárások

Ossza meg ismerőseivel!

 

Egységes lesz az Európai Unión belül a vezetői engedélyek megjelenése. Az új szabályoknak megfelelően a 2013. január 19-ét követően benyújtott kérelmekre új típusú vezetői engedély kerül kiadásra.

A járművezetők számára fontos változás lesz a dátumok megjelenítésének módosulása, az eddigi formátum helyett (ÉÉ.HH.NN) helyett fordított sorrend lesz (NN.HH.ÉÉ). Emellett számos új járműkategória került be a szabályozásba, mint például a négykerekű motorok (quad) vagy az elektromos meghajtású motorok.

Emelkednek a vezetői engedélyek korhatárai is. A „C” kategória az eddigi 18 helyett 21 éves kortól vezethető, „D” kategória esetén 21 helyett 24 éves kortól. A korlátozás nélküli „A” kategória 21 helyett 24 éves kortól szerezhető, ha a járművezető nem rendelkezik legalább 2 éves „A2” alkategóriájú jármű vezetésére jogosító engedéllyel. Ez utóbbi esetben 21 éves kortól kaphat „A” kategóriát.

Az igénylés tekintetében nincs változás. A jelenleg még érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok érvényesek maradnak (azonban, ha azt bármely okból a járművezető lecserélteti, vagy pótoltatja, automatikusan az új típusú vezetői engedély kerül majd részére kiállításra).

Egyszerűsödik több közúti közlekedés-igazgatási eljárás februártól. Ennek eredményeként a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változásról szóló bejelentési kötelezettségének a jármű régi tulajdonosa eleget tehet a Webes ügysegéd használatával az Ügyfélkapun keresztül. Interneten keresztül intézhető a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonására, annak meghosszabbítására, valamint ismételt forgalomba helyezésére vonatkozó kérelem is.

 

2013. január 25. KEKKH