250 millió forint a tanfelügyeleti rendszer szakmai hátterének kidolgozására

Ossza meg ismerőseivel!

 

Öt év alatt minden pedagógus munkáját ellenőrzik majd a szeptembertől induló új tanfelügyeleti rendszer keretében. A teljes szakmai háttér kidolgozására uniós források bevonásával mintegy 250 millió forintot fordítanak.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kedden budapesti sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére elmondta: nem egyszeri ellenőrzésről van szó, hanem folyamatosan vizsgálják majd a köznevelésben folyó munkát. Most úgy látják, hogy mintegy háromezer tanfelügyelőre lesz szükség, de a végső szám augusztus végére derül ki, és alapvetően függ a pedagógusok létszámától. Utóbbiról májusra lesznek adatok – jelezte.

A tanfelügyeleti rendszer ismételt meghonosítása fontos lépése a köznevelési rendszer minőség alapú átalakításának – emelte ki Hoffmann Rózsa, hozzátéve: Európa 16-20 országában van hasonló ellenőrzés. Az új rendszer objektív, országosan egységes metódus alapján működik majd, biztos információkat nyújtva az oktatás szereplőinek az intézményekben folyó pedagógiai munkáról.

A korábbi rendszer 1985-ben szűnt meg, és egy 14 évvel későbbi felmérés már komoly űrt jelzett a közoktatás rendszerében: az érintettek 81-84 százalék jelezte, hogy szükség van ellenőrzésre.

Szakál Ferenc Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a pedagógiai munka előmozdítása a fő cél, és nem a hibák kereséséről, hanem az értékek fejlesztéséről szól majd az új rendszer. Nem cél a szankció, a büntetés, egy-egy ellenőrzés értékeléssel zárul majd – jelezte. Az intézményeknek öt évre szóló fejlesztési tervet kell készíteniük, amelyet a fenntartónak is meg kell küldeni.

Az értékelés során általános pedagógiai szempontokat, a Nemzeti alaptantervben felsorolt célok megvalósulását és az intézmény saját pedagógiai programját veszik figyelembe. Ellenőrzik majd a pedagógusok és az intézmények munkáját egyaránt – fejtette ki.

Maus Pál, az Oktatási Hivatal Programigazgatóságának szakmai vezetője kiemelte: a több mint 150 ezer pedagógus ellenőrzése komoly kapacitást igényel, és ennek meghatározása a projekt feladata.

A tanfelügyeleti standardok kidolgozása már lezárult, a szakértői képzések március 13. és június 30. között zajlanak. A kutatók a végső eszközrendszert június végéig dolgozzák ki.

A programhoz kapcsolódó kutatásokat a Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft. és a Kodolányi János Főiskola konzorciuma valósítja meg mintegy 800 pedagógus, 50 intézmény és 100 szakértő bevonásával.

 

MTI 2013. március 26., kedd