Száz módosítást tartalmaz az elektronikus salátatörvény

Ossza meg ismerőseivel!

 

Az elektronikus ügyintézéssel és a közigazgatási hatósági eljárásokkal összefüggő törvénymódosítások általános vitájával zárult a keddi ülésnap a parlamentben.

Mintegy száz helyen pontosít több törvényt is a kormány által benyújtott, az elektronikus ügyintézéssel és a közigazgatási hatósági eljárással kapcsolatos módosító csomag.

Szabó Erika, a közigazgatási tárca államtitkára a törvénytervezet ismertetésekor elmondta, a 2011 január elején megnyílt kormányablakokban elintézhető ügytípusok számát tovább növelnék és év végére több mint kétezer ügytípussal foglalkoznak majd. Emiatt hatásköri szabályokat is változtatni kell, hogy a kormány az eredetileg illetékes hatóság mellett is eljárhasson.

A másik fő pont a fővárosi és megyei kormányhivatalok feladatainak, eljárásának racionalizálása. Ennek során még korábban felülvizsgálták az ügymenetet, és fejlesztési javaslatokat fogalmaztak meg.

A további módosítások megkönnyíthetik a megújuló energiahordozók megjelenését, és a filmforgatásokkal kapcsolatban az is közterület-használatnak minősülne, ha csak kiegészítő tevékenységhez, például a stáb parkolásához kell a helyszín.

Varga István (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában a törvénytervezet több pontját is ismertette, majd közölte, egyre inkább közkedvelt az elektronikus ügyintézés, bármennyire is nehéz a bevezetése. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bíróságoknál és egyéb szerveknél is több problémát fog okozni a bevezetése, de a XXI. században erre mindenkinek át kell térnie.

Rámutatott, hogy további pontosításokra lesz szükség, amelyek biztonságosabbá teszik az államigazgatásban az iratkezelést.

A szocialista Lamperth Mónika, volt belügyminiszter azt kifogásolta, hogy negyedszer módosítják átfogóan a területet, ami szerinte vagy azt jelenti, hogy eddig nem voltak jók a szabályok, vagy aktuális politikai érdek húzódik meg a mostani módosítás mögött. Azt is nehezményezte a képviselő, hogy vasárnap kapták kézhez a módosítások többségét.

Lamperth Mónika közölte továbbá, a módosítások olyan további törvényeket érintenek, amelyeknek sem a tárgykörhöz, sem egymáshoz semmi közük nincs. A képviselő hiányolta a törvényekkel kapcsolatos hatásvizsgálat elvégzését.

Gyüre Csaba Jobbikos képviselő csatlakozott az előtte felszólalóhoz és a hatástanulmány, illetve a társadalmi és szakmai egyeztetés után érdeklődött. Hozzátette, hogy a változások az ügyfelek életében könnyebbséget, a jogszabály végrehajtójának viszont jelentős nehezítést jelentenek, és a törvény alkalmazása sok problémát fog okozni.

Szintén problémaként említette a törvény saláta jellegét, hozzátéve: zavaró, hogy nemcsak a címben szereplő témákat, hanem egyéb területeket is szabályozni szeretnének egy javaslattal.

Schiffer András (független) formai kritikaként említette, hogy egy ilyen méretű törvényjavaslatot nem pénteken kellett volna benyújtani, mert így a szakbizottságoknak nem volt kellő idejük azt megtárgyalni. Az LMP politikusa azt mondta, szükség lenne arra, hogy a döntéshozók lássanak egy olyan hatástanulmányt, amelyik megmutatja, hogy egy ilyen átállás – a határidők miatt – nem okoz fennakadást a közigazgatásban.

Szabó Erika a vitában elhangzottakra válaszolva azt mondta, hogy három éve folyamatosan és gyors ütemben zajlik a területi közigazgatás átalakítása. A mostani törvényjavaslatok az elektronikus közigazgatás jogszabályi hátterét, illetve az ehhez igazodó módosításokat tartalmazzák – közölte.

Ezt követően Lezsák Sándor az általános vitát elnapolta, amelyet az ülésnap végén zártak le.

 

Forrás: MTI