Egészséges iskolabüféket díjaz Óbuda

Ossza meg ismerőseivel!

 

Egészséges ételeket és italokat áruló iskolabüféket díjaznak a főváros III. kerületében. Közülük különdíjat kap az, amely a legtöbb hazai beszállítót, termelőt vonja be a programba – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kapcsolódó kerületi program záró rendezvényén.

A tárcavezető, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy nem csak a szülőknek, a pedagógusoknak is fontos, hogy a diákok tudjanak figyelni az órákon, s az egészséges ételek és italok is hozzájárulnak a jobb szellemi teljesítőképességhez. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a büfékben alacsony cukor- és zsírtartalmú termékek legyenek, továbbá azt, hogy Magyarországon gyártsák őket.

Varga Mihály a kerületi programhoz kapcsolódva díjat hirdetett azoknak az iskolabüféknek, amelyek hazai beszállítóktól, termelőktől vásárolnak.

A rendezvényen Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere ismertette, hogy a kerületi iskolákban 2008-ban indítottak programot az iskolabüfék egészségesebbé tételére, s dietetikusok bevonásával folyamatosan törekednek az étkeztetés színvonalának javítására. A polgármester megjegyezte: nem mindegy, hogy az iskolabüfé képes-e ellenpólusa lenni a gyorsbüféknek.

A polgármester elmondta, hogy az egészséges étkezésre nevelésben dietetikusok, iskolai védőnők, iskolaorvosok is szerepet kaptak és kapnak, a gyerekek többsége ugyanis – noha tudja, hogy az alma egészséges, a csokoládé pedig nem – az okokat nem ismeri.

Bús Balázs a mindennapos testnevelés és a termelői piacok térnyerését méltatta, s utalt arra, hogy a közösségi kertek bővítésébe az iskolásokat is bevonnák.

Tamás Ilona, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ III. kerületi tankerületi igazgatója jelezte: az idén is meghirdetik a legegészségesebb iskolabüfé versenyt, a tanulók szemléletformálása érdekében pedig rajzversenyt és vetélkedőt hirdettek.

Az igazgató az MTI érdeklődésére elmondta, a program a III. kerület 22 általános és középiskolájában fut, ezekben már nem lehet cukros üdítőt kapni, a szendvicsek nagy része teljes kiőrlésű pékárúból készül, és zöldségeket is tesznek bele.

 

Forrás: MTI