Másik járásba kerül majd Golop, Tállya és Pánd

Ossza meg ismerőseivel!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Golop és Tállya a gönci járásból a szerencsibe, a Pest megyei Pánd pedig a nagykátaiból a monori járásba kerül át az önkormányzati választások napjától – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága.

A közlemény szerint a települések erre vonatkozó kérelméről legutóbbi ülésén döntött a kormány.

Golop és Tállya korábban is a szerencsi kistérséghez tartozott, Szerencs vonzáskörzetének részét képezi. A golopiak és a tállyaiak Szerencsen több hatósági ügyet tudnak intézni, és könnyebb is megközelíteniük azt a várost.

Pánd a nagykátai járás része volt előzőleg is, de Monor könnyebben elérhető az ottaniaknak, így egyszerűbben intézhetik majd ügyeiket.

A járási és fővárosi kerületi hivatalok 2013. január elseji felállása óta először változtattak valamely járás illetékességi területén.

A közleményben emlékeztettek: a járási hivatalok illetékességének megváltoztatására vagy új járási hivatal kialakítására akkor van lehetőség, ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása biztosítható vagy a közlekedési feltételek jelentősen megváltoznak. A település önkormányzata tehet erre javaslatot, amelyet az érintett járási hivatal vezetője és a fővárosi vagy megyei kormánymegbízott véleményez. A kormányhivatal által előterjesztett kérelemről pedig a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára a kormány dönt az önkormányzati választások évében.

 

Forrás: MTI