Elsősorban a kis- és középvállalkozások munkaerőigényét célozza meg a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara (BKIK) Álláshely – Lehetőséget mindenkinek elnevezésű rendezvénye június 9-10-én a Bálnában.

 

Az erről szóló sajtótájékoztatóval egy időben elindult az az álláskeresési roadshow, amelynek állomásain az „ÁLLÁSHELY”-i Járat elnevezésű kisbusz várja az érdeklődőket. Hivatalunk szakemberei közvetítéssel, a támogatásokról való tájékoztatással támogatják a rendezvényt, valamint olyan konkrét kérdésekben is adnak tanácsot, mint például a megfelelő önéletrajz megszerkesztése.

 

Köszöntőjében Szatmáry Kristóf, a testület elnöke hangsúlyozta, hogy a BKIK elkötelezett a startupok és a fiatal cégek, a kis- és középvállalkozások támogatása iránt – közölte. Hozzátette, hogy Budapesten alacsony mértékű a klasszikus munkanélküliség, sokkal inkább a munkaerő hiánya akadályozza a gazdaság fejlődését.

 

Modori László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy Magyarország foglalkoztatáspolitikai céljai csak a kormányzat és a gazdaság szereplőinek összefogásával teljesülhetnek. Mint mondta: az előkészítés során kiderült, hogy számos hasonlóság fedezhető fel az NGM, illetve a munkaügyi szervezet, továbbá a BKIK törekvései között. Ilyenek az ingyenes munkaügyi szolgáltatások biztosítása, illetve a kis- és középvállalkozások támogatása.

 

Ez annál is inkább fontos, mert utóbbiak általában nem rendelkeznek humánerőforrás szakemberekkel, a munkaügyi szervezet pedig a többi között ezt a szolgáltatást képes nyújtani számukra – mondta a helyettes államtitkár.

 

Domokos Péter, a Fővárosi Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal elsődleges feladatai között tartja számon az álláskeresők és a potenciális munkaadók összekapcsolását. E munka keretében a BFKH Foglalkoztatási Főosztályának soron következő hírlevele vezető hírben tájékoztatja a hivatalhoz forduló álláskeresőket az állásbörzéről.

 

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy Magyarországon a versenyszférában foglalkoztatottak 73 százaléka kis- és középvállalkozásoknál dolgozik, ami meghaladja az uniós átlagot. Országosan is különösen kiemelkedő a budapesti kis- és középvállalkozások szerepe a foglalkoztatásban – mondta a kuratóriumi elnök.

 

Az is elhangzott, hogy az állásbörzésre több száz munkáltatót és, mintegy 5 ezer álláskeresőt várnak. A rendezvényt megelőző két hónapban pedig a BKIK-nak a börzéhez kapcsolódó kisbusza járja majd a főváros útjait és akár az önéletrajzok elkészítésében is segédkeznek a szervezet munkatársai a mobil közvetítőirodához forduló álláskeresőknek. Azt is bejelentették, hogy a BKIK elindítja saját, online állásportálját.

 

Az állásbörzét támogatja a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Fővárosi Kormányhivatal és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány is.

 

Forrás: www.kormanyhivatal.hu