Fiatalok védelmében

Ossza meg ismerőseivel!

A mai rohanó, felgyorsult világban – sok esetben még a megfelelő családi háttér ellenére is a gyermek- és fiatalkorúak egyre korábbi életkorban vannak kitéve a felnőtt világ hatásainak. Sok fiatal már jóval a 18. életéve betöltése előtt – akár téves képzetet keltő reklámok hatására is – kipróbálja a dohányzást vagy fogyaszt alkoholt.

A jövő generáció egészségének megóvása kiemelt társadalmi érdek, ezért a jogalkotó szabályozza az alkohol és dohánytermék-értékesítés módját, megnehezítve a fiatalok alkoholhoz illetve dohánytermékekhez való hozzájutását.

A fiatalkorúak védelmére hozott jogszabályi rendelkezés megtartását ellenőrizte a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya. Hatósági kontroll 34 vendéglátó és kiskereskedelmi egységet, továbbá 16 a dohánykereskedőt érintett, és elmondható, hogy szinte minden második vállalkozás jogsértést követett el, ugyanis a fiatalkorú életkorát figyelmen kívül hagyva kiadta részére a kért bort, sört vagy cigarettát.

Az ellenőrzés alá vont üzletek döntő többségére lakossági bejelentés érkezett, azaz a fogyasztók jelezték a hatóság felé az általuk tapasztalt jogellenes kereskedői cselekedetet.

Az elmúlt év eredményéhez viszonyítva több kereskedő/vendéglátó bizonyult a fiatalokkal szemben engedékenyebbnek. A dohányértékesítők jogkövető magatartása viszont javult, ugyanakkor e területen továbbra is indokolt a hatósági jelenlét. A jogsértéssel érintett vállalkozások minden esetben szigorú hatósági intézkedésre számíthatnak.

A fiatalkorúakkal szemben elkövetett jogsértés miatt ugyanis a pénzbírság mellett a jogsértés tárgyát képező termék forgalmazásának felfüggesztését is elrendeli a hatóság.

 

Forrás: www.kormanyhivatal.hu