Változtak a személyszállítási szolgáltatások szabályai

Ossza meg ismerőseivel!

015. augusztus 7-től életbe lépett a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet.

 

Megjelent és augusztus 7-től hatályba lépett, a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet.

 

Változtak a személytaxi-szolgáltatást és az egyéb személygépkocsival személyszállító szolgáltatást végző vállalkozások tevékenységi engedélyeinek kiadására vonatkozó feltételek. Új elem a szabályozásban, többek között, az önálló diszpécserszolgálat tevékenységének engedélyezése. A személygépkocsival végzett szolgáltató tevékenység végzéséhez használt személygépkocsik műszaki vizsgálata során is új szabályok léptek hatályba, jelentős konstrukciós szigorítások történtek.

 

A szabályváltoztatás célja az volt, hogy minden személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállítási tevékenységet egységesen szabályozzon. Így nem maradt ki ebből a mostanában sokat említett fuvarmegosztó szolgáltatás, az UBER sem.

 

A fontosabb változások, a teljesség igénye nélkül, az alábbiakban foglalhatók össze.

 

A taxizáshoz használt gépkocsi nem lehet idősebb 10, egyéb személygépkocsival végzett szolgáltatás esetében pedig 7 évesnél. A jármű legalább 9-es környezetvédelmi osztályba tartozhat (EURO-IV), vagy ha elektromos meghajtású, akkor egy feltöltéssel legalább 150 km megtételére kell képesnek lennie. A gépkocsi minkét oldalon legalább 2 ajtóval kell rendelkezzen és az utastere légkondicionált kell, hogy legyen.

 

Fontos tudni, hogy a 2015. augusztus 7-e előtt kiadott igazolólappal rendelkező járművek 2017. december 31-ig részben mentesülnek a most életbe lépő műszaki követelmények teljesítése alól, vagyis addig az időpontig nem kell lecserélni a régebbi járművet. Nincs felmentés és már minden minősítésre jelentkező járműnél követelmény, hogy a gépjármű rendelkezzen ABS rendszerrel és az elől mindkét oldalon beszerelt légzsákokkal. Ugyanúgy követelmény például a baloldalon elhelyezett kormány is, de Zala megyében jobb kormányos TAXI eddig sem működött.

 

Olcsóbb lett a műszaki minősítő vizsgálat díja is. Az eddigi 40.725 Ft helyett 24.435 Ft-ot kell fizetni.

 

A korábban határozatlan időre kiadott tevékenységi engedélyek helyett, csak 5 évre érvényes engedélyt ad ki a hivatal. Az engedélyeket csak a vállalkozás székhelye szerint illetékes közlekedési hatóság adhatja ki.

 

Módosult a vagyoni biztosíték mértéke és visszapótlásának határideje, valamint bővült a kedvezményezettek köre is. A vagyoni biztosíték mértéke a vállalkozás tevékenységi engedélyében szereplő, minden egyes személygépkocsi után, vezető nélkül számolva, az azzal szállítható utasonként ötvenezer forint. Felhasználása kizárólag a jogos kárigények kielégítésére lehetséges. Visszapótlására pedig 30 napja van a vállalkozásnak.

 

Fontos változás, hogy minden személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatást végző gépkocsi vezetője 5 évente továbbképzésre kötelezett. Alap- és továbbképzés esetén is kötelező a szaktanfolyami képzés és vizsga, és az erről szóló, öt évre érvényes vizsgaigazolás megléte.

 

Az új rendelet miatt azon önkormányzatok felelőssége is megnőtt, ahol TAXI-s vállalkozás van bejegyezve, hiszen a helyi feltételrendszert rendeletben szükséges szabályozni.

 

A Zala Megyei Kormányhivatal augusztus 7. után már az új feltételek szerint adja ki az engedélyeket. Azt tanácsoljuk minden ügyfelünknek, hogy a kérelem benyújtása előtt a hatóságnál tájékozódjanak az új szabályokról. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.

 

Forrás: www.kormanyhivatal.hu