Átadták a szegedi Gemma fejlesztőiskola új épületét

Ossza meg ismerőseivel!

Átadták kedden a 33 súlyosan, halmozottan sérült gyermeket ellátó szegedi Gemma fejlesztőiskola új épületét, amelyet széleskörű összefogással vásároltak meg és újítottak föl.

 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, a halmozottan sérült gyermekeknek “halmozott szeretetre és segítségre” van szükségük.

 

Egy halmozottan sérült gyermek nevelése mindennapos küzdelmet jelent. Ahhoz, hogy ezek a gyermekek a saját családjukban nőhessenek föl, szükség van olyan ellátórendszerre, ahol figyelnek, vigyáznak rájuk és a szegedi iskolához hasonlóan láthatóan szeretettel nevelik őket – mondta.

 

Az államtitkár közölte: a kormányzat döntött arról, hogy további lépéseket tesz a kora gyermekkori intervenció fejlesztése érdekében az egészségügyi, a családügyi, a szociális, és a köznevelési terület összehangolt munkájával. A cél az, hogy a rendellenességek minél korábbi felismerésével a gyermekek és a családok a lehető legkorábban kaphassanak szakszerű segítséget – mondta Novák Katalin, hozzátéve: erre jövőre 6 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre.

 

Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus megyés püspök felidézte: évekkel ezelőtt, amikor megismerte az iskolában folyó munkát, akkor látta, hogy a közösséget az összefogás, a szolidaritás, az igazi emberi értékek légköre hatja át.

 

Amikor az intézmény kinőtte székhelyét, egy egykori szőregi iskolaépületet, adódott a lehetőség, hogy megvásároljanak egy korábbi kollégiumot. A vételárhoz 12-12 millió forinttal az egyházmegye, az Emmi, az OTP, a Mol és a Richter járult hozzá, a fennmaradó részt pedig helyi összefogásból sikerült előteremteni – mondta a püspök.

 

Péntek Imréné intézményvezető közölte, az épület földszintjének felújítását csaknem ötven vállalkozás és húsz magánszemély támogatta. Az iskola immár méltó színteret biztosít a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek ellátására.

 

Ma már – egy bentlakásos iskolában működő tagozatot leszámítva – a Gemma az egyetlen fejlesztőiskola Szegeden, és Csongrád megyében egyedüliként civil fenntartású intézmény. A Gemma Alapítvány speciális készségfejlesztő iskolájának tanulói létszáma az utóbbi két évben megháromszorozódott. A 33 gyermek ellátásáról huszonketten – gyógypedagógusok, gyógypedagógiai asszisztensek, gyógytornászok, gyógymasszőrök – gondoskodnak – tette hozzá a szakember.

 

A földszint elkészültével azonban a munkának még nincsen vége, az emeleti szintek rekonstrukciójával olyan intézményt kívánnak létrehozni, ahol komplex fejlesztést kaphatnak a gyerekek. Az általános iskola, a fejlesztőiskola és a készségfejlesztő speciális szakiskola hiánypótló szolgáltatásokat nyújthat majd a fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak, a mozgásrehabilitációs részleg pedig a térségben egyedülálló lehet – hangsúlyozta az intézményvezető.

 

Forrás: MTI