Öt területfejlesztési pályázat beadásáról döntött a békéscsabai közgyűlés

Ossza meg ismerőseivel!

Öt pályázat beadásáról döntött csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programba (TOP) tartozó pályázatok összköltsége meghaladja a 2,7 milliárd forintot.

 

A zöldváros kialakítása tárgyú kiírás keretében elsősorban olyan infrastruktúrafejlesztésekre lehet pályázni, amelyek a közterületek környezettudatos megújítását célozzák, segítik a település fenntartható fejlődését, hozzájárulnak a lakosság megtartásához.

 

Békéscsaba egymilliárd forintra pályázik, ebből megújítaná a Széchenyi-ligetet és környezetét, a Gőzmalom teret és a Hunyadi teret, fejlesztené az Élővíz-csatorna belvárosi szakaszát, felújítaná a szoborsétányt és a Kossuth téri egykori megállóépületet, valamint létrehozná a Beliczay parkot. A program a belvárosi rehabilitáció III. ütemének, a Munkácsy-negyed létrehozásának részeként valósulna meg.

 

A családbarát, munkába járást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztését célzó pályázat nyomán 316 millió forintból felújítanának és bővítenének három óvodát. Ferenczi Attila, a Fidesz helyi frakcióvezetője elmondta: a többi városi óvoda sem marad ki a programból, azokat a következő évek TOP-forrásaiból újítanák meg.

 

Az egészségügyi alapellátás fejlesztésére vonatkozó pályázat keretében a megyeszékhely 350 millió forintból fejlesztené és bővítené a jaminai városrész orvosi rendelőjét. A forrásból beszereznének egy fogászati röntgengépet és egy védőnői méhnyakrákszűréshez szükséges berendezést is.

 

Zelenyánszkyné Fábián Ágnes (Fidesz) egészségügyi tanácsnok az ülésen elmondta: azt kérik Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkártól, hogy a rendelőjüket korábban megvásárló háziorvosok – Békéscsabán 28 ilyen háziorvos van – is pályázhassanak ilyen forrásra, jelenleg ugyanis ők ki vannak zárva a fejlesztési lehetőségből.

 

Egy-egy uniós pályázat a helyi foglalkoztatási együttműködések, illetve a társadalmi együttműködés erősítését szolgálja.

 

Előbbi elsősorban képzési és foglalkoztatási programok megvalósítását, foglalkoztatásösztönzést jelent, amelyet a városnak a pályázati kiírásoknak megfelelően a Békés megyei önkormányzattal konzorciumi partnerként kell megvalósítania. Idén erre 1 milliárd 104 millió forint áll rendelkezésre. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta: a tervek szerint a programban 2020-ig 756-an vehetnek részt, 332 ember esetében remélik, hogy azok a pályázat végén munkához jutnak.

 

A társadalmi együttműködést célzó programban Békéscsaba a szenvedélybetegek rehabilitációjával és a prevencióval foglalkozó Egyensúly AE Egyesülettel mint konzorciumi partnerrel működne együtt. A tervek szerint előadásokat tartanának, emellett egészséghetek megszervezését is vállalnák. A TOP-ban e célra a városnak 2016-ban 50 millió forintnyi keretösszeg áll rendelkezésére, amelyből az egyesületet 17 millió forinttal támogatnák.

 

A megszavazott pályázatok egyike sem igényel saját forrást.

 

A békéscsabai közgyűlés egyhangúlag határozott arról is, hogy pályázatot nyújt be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) két műfüves, villanyvilágításos labdarúgópálya kialakítására. Szarvas Péter elmondta: a támogatási intenzitás 70 százalékos, a pályánkénti 30-31 millió forintos költségből körülbelül 20 milliót állna az MLSZ. Hozzátette: tavaly három pálya megvalósítására már nyertek el támogatást, azok közül két pálya az idén, egy pedig jövőre készülhet el.

 

 

Forrás: MTI