Járások

Ossza meg ismerőseivel!

 

Járások 2013-tól, a járások és a járási kormányhivatalok kialakítása

A járások kialakítása a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a Jó Állam kialakításának egyik eleme, amelyről 2011 őszén határozott a Kormány.  A több száz éves múltra visszatekintő járási rendszert 1983-ban szüntetették meg, így harminc év után új szervezeti rendben és új céllal ismét létrejöttek a járások 2013-ban Magyarországon.

 

Járások, a magyar közigazgatás jellegzetes intézményei

A járás a magyar közigazgatás jellegzetes intézménye volt évszázadokon át. A járás a megye részét alkotó, annak felosztásával kialakított, községeket – 1950-1954 között esetleg városokat is – magába foglaló közigazgatási területi egység volt Magyarországon. A járások a XIII. században jöttek létre. A történeti források szerint akkora volt a területük, amelyet abban az időben a legkorszerűbb közlekedési eszközzel, azaz lovon be lehetett járni.

 

Járások története Magyarországon

A járás, mint alsófokú közigazgatási hatóság 1983-as megszüntetéséig alapvető szereppel bírt a magyar társadalom életében. Tájékozódjon a járások,  a területi közigazgatás magyar történetéről.

 

Tervezetek, koncepciók a járásról 1867-1983 között

Ismerje meg, hogy milyen tervezetek, koncepciók éltek a magyar közigazgatás problémáinak megoldására. Tájékozódjon többek között a Szapáry-reform alapelveiről, Teleki Pál tájközigazgatási reformtervéről, Magyary Zoltán racionalizálási kísérletéről és járásvizsgálatáról, Prinz Gyula közigazgatási területi koncepciójáról, valamint Erdei Ferenc és Bibó István városmegye koncepciójáról.