Járási statisztika

Ossza meg ismerőseivel!

 

A járások 2013. január elsejével ismét létre jöttek Magyarországon.

Ezen az oldalon a járások statisztikai adatairól tájékozódhat, a KSH adatbázisára épülően.

 

Járások száma megyénként

A legtöbb járás Pest megyében található. Hasonlítsa össze a járások számát megyénként! Nézze meg, megyénként hány járást terveztek és mennyi járás jött létre 2013 januárjában!

 

Járások települései

A városok száma járásonként átlagosan 2. Többségükben, 79 járásban azonban 1 város található, ami egyben a járási székhely. A járások többségében a járási székhelyen laknak a legtöbben. A legkisebb településsűrűségű járások az alföldi járások között találhatóak, míg a legnagyobb településsűrűségű járások Magyarország aprófalvas térségeinek járásaiban vannak, így elsősorban Vas, Baranya, Zala, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

 

Járások népessége, demográfiai jellemzői

Ismerje meg járásaink népességszámát és népsűrűségét! A legnépesebb magyarországi járás a miskolci járás (251 422 fő), míg a legkisebb lakónépességű a bélapátfalvi járás (8831 fő).  A legnagyobb népsűrűségű járás a dunakeszi járás.

Tájékozódjon a járások demográfiai helyzetéről  az összesített demográfiai index alapján! A legkedvezőtlenebb demográfiai helyzetben az aprófalvas térségek és az alföldi területek vannak, míg a budapesti agglomeráció járásai pozitív demográfiai helyzetet mutatnak.

 

Járások társadalmi mutatói

A járások néhány jellegzetes társadalmi mutatóját ismerheti meg, úgy mint a nyilvántartott álláskeresők aránya, rendszeres szociális segélyben részesítettek átlagos  száma, a járások lakásállománya és az általános iskolai feladatellátási hellyel rendelkező települések aránya a járásokban.

 

Járások gazdasági mutatói

A járások területére vetítve olyan gazdasági mutatókat ismerhet meg, mint az egy adófizetőre jutó személyi jövedelemadó alapot képező jövedelem és a regisztrált vállalkozások száma.