Járások térképe

Ossza meg ismerőseivel!

 

Járások térképe

Járások térképe

Forrás: TeIR

A járási térkép a 218/2012. (VIII. 13.) kormányrendeletben rögzített járási székhelyeket és az azokhoz tartozó településeket mutatja. A Magyar Közlönyben jelent meg a 2013. január elsejétől működő járási hivatalok székhelyét és illetékességi területét tartalmazó lista.

A járások és a járási székhelyek 2013. január elsejével jöttek létre. Ahogy azt a járások térképe is mutatja, a járások és a járási székhelyek kialakításának alapelve, hogy a megyék határaihoz igazodva az állampolgárok számára biztosítsa az államigazgatási szolgáltatásokhoz való gyors és könnyű hozzáférést, és a jelenleg létező ügyintézési helyszínek lehetőség szerint maradjanak meg.

 

A járási hivatalok székhelyei, illetékességi területei és a járási hivatalvezetők bemutatása megyénként

Budapesten a járási hivatalok kerületi szinten szerveződnek, azaz a fővárosi kormányhivatal kirendeltségeként 23 kerületi hivatal kezdi meg működését.

Az alábbi linkekre kattintva megismerheti a megyei járási térképeket, a járási hivatalok székhelyeit és illetékességi területeit, a járási központokat és a járásokhoz tartozó településeket megyei szinten.

Járások Bács-Kiskun megyében

Járások Baranya megyében

Járások Békés megyében

Járások Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Járások Csongrád megyében

Járások Fejér megyében

Járások Győr-Moson-Sopron megyében

Járások Hajdú-Bihar megyében

Járások Heves megyében

Járások Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Járások Komárom-Esztergom megyében

Járások Nógrád megyében

Járások Pest megyében

Járások Somogy megyében

Járások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Járások Tolna megyében

Járások Vas megyében

Járások Veszprém megyében

Járások Zala megyében

 

Járások illetékességi területének módosíthatósága

A járások székhelyei és a járások illetékességi területéről  kormányrendelet határoz. A járási székhelyek listája a jövőben módosulhat. A kormány biztosítja a településeknek arra a lehetőséget, hogy javaslatot tehessenek a más járáshoz történő átcsatolásukra, vagy önálló, új járás kialakítására. A kormányhivatal feladata lesz megvizsgálni, hogy indokolt-e a település kérése (pl. valóban hatékonyabbá tenné-e a feladatellátást a más járáshoz való átsorolás, illetve a kormányhivatal mérlegeli azt is, hogy a közlekedési feltételek változása befolyásolja-e a járási székhely megközelítését). Az átcsatolásról a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata alapján a kormány hozhat döntést minden negyedik évben, először a járási hivatalok felállítását követő negyedik évben, 2017-ben.

 

Tervezett járási térkép

Az eredeti kormányzati elképzeléshez képest az egyeztetések hatására módosult a szabályozás például a járások számát tekintve. Az eredeti terv szerint vidéken 168 járás és fővárosban 7 körzeti hivatal lett volna. Az eredeti tervet, Magyarország tervezett járásait látja az alábbi járási térképen. A járási térkép alapján tájékozódhat az eredeti tervben tervezett járási székhelyekről, a tervezett járásközpontokról.

Tervezett járások Magyarországon

Tervezett járások Magyarországon. Forrás: www.kormany.hu

 Tervezett járások térképe megyénként