kis müst2

Kis müsterlandi, és miért érdemes ezt a kutyát választani?

A kis müsterlandi története, avagy mindent az adott fajtáról

Alapvetően őszintén szólva én nagyon sokáig abszolút nem tudtam, hogy egészen pontosan mi is az a kis müsterlandi, ugyanis nem igazán találkoztam az adott kutyafajtával, fajtával. Azonban az egyik nagyon kedves és egyben viszonylag közeli ismerősömnek hirtelen lett egy kis müsterlandija és annyira, de annyira megszerettem a kiskutyust, hogy abszolút elgondolkoztam azon, hogy nekem is kell egy ilyen kiskutya. Bár megtévesztő, hiszen a kutya neve alapján valami egészen egzotikus kutyusra gondolunk, mégis abszolút nem erről van szó, ugyanis a kis müsterlandi nem más, mint a német hosszúszőrű vizsla mely nem csupán a német vizslák jegyeit hordozza magában, és megjegyzem, valószínűleg ez okozza a különlegességét, hanem a kontinentális spánielek és a német vizslák keresztezéséből született, így kaptunk valami egészen érdekes, de abszolút esztétikus és szerethető kutyafajt. Alapvetően az adott faj tudomásom szerint úgy a XIX. században lett igazán népszerű Németországban, elsősorban kiváló vadásztehetsége folytán kedvelték meg a németek, de természetesen a vadász funkciója mellett hűséges társa is leltek a kutyus személyében. További érdekesség, hogy a 20. század első felében kapta meg a faj a fajtiszta, tenyésztésre való státuszt, annak ellenére, hogy alapvetően egy keverékből származik. Egyébként feltétlen szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a kis müsterlandi bizony elképesztő szimattal rendelkezik éppen ezért napjainkig is Németországban igencsak nagy sikernek örvend, mivel abszolút kiváló vadászkutyaként tartják számon az adott jószágot, kiváltképpen, ha madarakra kívánunk vadászni.

kis müst1

A kis münsterlandi természete és szükséglete

Amikor az adott kutyafajtáról beszélünk, feltétlenül fontosnak tartom megjegyezni azt, hogy alapvetően a vadászkutyák igencsak nagy százalékának az ellenében a kis müserlandi bizony egy elképesztően boldog, vidám, kifejezetten jó és barátságos természetű kutyus, mely, ha szabad így fogalmaznom, igencsak szilárd jellemmel és erős temperamentummal bír. Így nem feltétlen ajánlanám kezdő kutyatartóknak, ugyanakkor gyakorlottabbaknak már abszolút jó társ lehet az adott kutyafajta. Alapvetően egy roppant intelligens és rendkívül könnyen tanuló kutyáról beszélünk, melynek nem is feltétlen kell kutyaiskola ahhoz, hogy elképesztően jól nevelten tudjon már csupán önmagától is viselkedni. Úgy gondolom a kis münsterlandi egy kifejezetten hűséges illetve abszolút emberközpontú kutyafajta mely kifejezetten szeret az emberközelségben lenni a nap minden egyes percében.

kis müst3

A kis müsterlandi ápolása

Alapvetően a münsterlandi szőrzetét szinte heti szinten rendszeresen ki kell kefélni, ugyanis igencsak hajlamos arra, hogy összegubancolja a viszonylag nagy szőrzetét. Éppen ezért folyamatos jelleggel kell kefélni annak érdekében, hogy a bundában megtapadó szennyeződéseket, piszkokat és mindenfajta gubancokat eltávolítsuk mielőbb a kis kutyus szőrzetéből, ugyanis sajnálatos módon a bolhák pontosan a nagy gubancos szőrzetet szeretik, melybe jól el lehet bújni, éppen ezért rendszeresen ellenőrizzük át, hogy van e bolha a szőrzetében. Fel szeretném hívni a figyelmet, hogy mindenképpen külön figyelmet kell szentelni a meglehetősen dús szőrrel borított fülnek, ugyanis bizony sokszor elfeledkezünk arról, hogy e testrészét is alaposan átvizsgáljuk az adott kutyusnak, pedig egészen fontos, hogy a fülre is figyeljünk melyet rendszeresen ellenőrizni (bolha és kullancs szempontból is érdemes) és tisztítani kell. Fontos tudni azt, hogy bizony a kis münsterlandi lételeme a mozgás, mint tudjuk a vadászkutyáknál ez abszolút beszámító tényező, ugyanis mindnek elképeszt nagy mozgás igénye van. Tulajdonképpen a kis müsterlandi ha nem vadászkutyaként van tartva, akkor is érdemes beíratni különböző versenyekre, ugyanis kiválóan teljesít kutyás sportokban. Alapvetően úgy gondolom, hogy az adott kutyafajta elsősorban mindenképpen kertbe való, mivel feltétlen kell számára egy szabad, nagy terület, ahol biztonságosan elengedhetjük és szabadon futhat, akár póráz nélkül is, hiszen a szabadság vágya mindenképpen igényelné, a spóráz nélküli futtatást is. Amennyiben pedig mi is szeretünk sportolni abszolút kiváló társ lesz mellettünk, ugyanis a kis müsterlandi abszolút szereti a vizet, tehát mindenféle vízi tevékenységre is rávehető. De emellett a hatalmas mozgásigénye folytán kiváló társ lehet akár kocogáshoz vagy biciklizéshez is.