csaptelep-pic3

A csaptelep vásárlásról

Hogyan válasszunk csaptelepet?

A csaptelepek kiválasztása sokszor fejfájást okozhat. Hogyha az ember a tökéletes darabot szeretné megtalálni, több fontos tényezőt is figyelembe kell lennie. Ilyen a saját fürdőszoba kialakítása, és persze az, hogy milyen mértékben határozzuk meg az ehhez kapcsolódó átalakításokat. Emellett, persze meg kell határoznunk egy árat, és manapság egyre nagyobb szerep jut az esztétikának is. A csaptelepnek, és így a mosdókagylónak, persze vele együtt a az egész fürdőszobának harmonikusan passzolnia kell a lakás egészéhez. Emellett persze nem mindegy az sem, mely funkciót kell betöltenie az egyes termékeknek, tehát hogy a kádba keresünk-e megoldást, a zuhanyzóba vagy a konyhába esetleg, illetve ezek kombinációja is előfordulhat. Nézzük is meg alaposabban, hogy milyen terméket érdemes ezek alapján választani, mely funkciók és anyagok jöhetnek szóba, és persze az egyéni preferenciákra is érdemes kitérni.

csaptelep-pic2

A csaptelepek csoportosítása funkció szerint

A csaptelepek kiválasztásakor az első, amit el kell döntenünk, hogy milyen célra szeretnénk használni azt. Beszélhetünk a mosdóhoz illeszkedő fajtáról, ami a legáltalánosabb, és talán a legtöbbször kerül cserére is. Ezt használjuk egy nap legtöbbször, célja szerint illeszkednie kell az olyan napi feladatokhoz, mint a ruhák mosása, amikor nem szeretnénk azokat a gépbe helyezni valamilyen oknál fogva, illetve ide jövünk minden koszosabb munka után is megmosni a kezünket. Ilyenkor hasznos lehet figyelembe venni, hogy az ember sokszor csak a fél kezét koszolja össze, így ha nem szeretnénk folyton a csapot mosni, talán az egykaros verzió lehet ide a legjobb megoldás. Persze mivel ezt használjuk a legtöbbször, így azt is számításba kell vennie az embernek, hogy a vendégek is ezt látják, és számunkra kell igazán kényelmesnek és esztétikusnak lennie, így itt tényleg saját magunkra kell hagyatkoznunk. Azonban mindenképpen a mosdókagylóval egyszerre, vagy az után kell a csaptelepet megvásárolnunk, mert a csap nyakának mérete is ettől fog függeni. A túl alacsony, kicsi nyak talán bizonyos esetekben oda sem érne a lefolyóhoz, míg a túlméretezett nyak magassága miatt a vízcseppek könnyen eláraszthatják a környezetet.

Egy remek további lehetőség a csaptelepek tekintetében a KMT, vagy a kád-mosdó-töltő. Persze ehhez is meg kell lennie egy bizonyos kialakítási alapnak, azonban így mondhatni két legyet ütünk egy csapásra, mégis akkor megvalósíthat ennek a terméknek a használata, hogyha a kád és a mosdó elég közel helyezkednek el egymáshoz. Apróbb lakások esetén sok helyet és kialakítási extra költséget spórolhatunk meg ezzel a praktikus kialakítással.

A zuhanyzóhoz kapcsolódok csapoknak szüksége van egy hosszabb csővel rendelkező részre is, vagy egy fej fölé épített zuhanyfejre. Mostanában elterjedt, hogy a hosszabb csövet a falba szerelik, így az fürdés közben kihúzható, ami remek esztétikai hatást kelt, viszont a beszerelése mindenképpen szakember munkáját igényli, emellett pedig kifejezetten praktikus jelentősége nincs annak, hogy a cső a falon belül vagy kívül helyezkedik el. Ehhez ajánlom az alábbi oldalt, ahol széles választék között találhatjuk meg az igazit, és akár meg is rendelhetjük rögtön a terméket: https://www.ventil.hu/csaptelep.

csaptelep-pic1

A csaptelepek a konyhában

A konyhában található csapok külön alfejezetet érdemelnek, hiszen itt egészen más célt szolgálnak a mosás szempontjából. Persze itt is lemossuk a kezünket, azonban itt a csap méretének igazodnia kell a tányéroszlophoz, a nagyobb darab húsokhoz, és sok gyümölcs elmosásához is. Nagyobb nyakkal rendelkező termékeket érdemes tehát választani, emellett mostanában divatos megoldásként szolgál a zuhanyfejszerű kialakítás is. Ilyenkor a csap végét ki tudjuk húzni, könnyebben elmosva így gyakorlatilag bármit, és persze a vízsugár is kisebb darabokban érkezik.

A kisebb, finomabb cseppek nagy előnye, hogy könnyebben bejutnak az apróbb helyekre is, így sok időt spórolhatunk meg a zöldségek, gyümölcsök elmosásával. A legtöbb apró szemű gyümölcs között sok bogár és szennyeződés bújik meg, így a mosásuk általában idő- és vízigényes folyamat. Ha azonban ezek az apró cseppek könnyedén bejutnak a szemek közé, akkor hamarabb végzünk, és kevesebb víz felhasználásával. Ugyanez a helyzet a salátalevelek mosogatásakor, illetve a mosogatás közben is praktikus, hogyha a víz nagyobb felületet érint az öblítés közben.

További ötletek a csaptelep kiválasztásakor

A nyakméret, a kialakítás és a személyes igényeink mellett még van néhány dolog, amit figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt. Ezek közé tartozik az adott termék ára, hiszen ez nagyon eltérő lehet. De nem konkrétan az árat érdemes megnézni, hanem a legjobb ár-értékarányt keresni a boltok polcaink.

A zajszintnek is fontos tényezőnek kell lennie, nem jó, hogyha mosogatás közben megőrülünk a zajosabb csaptelepek miatt, vagy hogyha éjjel a gyermekek felébrednek a csap kialakításának köszönhetően. És persze nem elhanyagolható a csaptelepek anyagának minősége, aminek érdemes sokkal részletesebben is utána nézni, hiszen a csapot állandóan nedvesség éri, így a korrózió komoly veszéllyel van rá, és persze a mi egészségünk is létfontosságú ebből a szempontból.