vegytisztítás1_3

Vegytisztítás otthon vagy mosodában?

Amit a vegytisztításról nem mertél megkérdezni

A vegytisztítás előbb vagy utóbb mindenki életében felmerül. Ahogy idősebbek leszünk, egyre inkább a nyakunkba szakad a sok felnőtt-probléma, amiről fiatalon még csak álmodni sem mertünk volna. Számlák, adóbevallás, a lakás tisztán tartása. Egy-egy nap néha az ember már-már feladja, hogy a háztartás valaha is tökéletes lesz, azonban mindig vannak apró trükkök, házi praktikák és persze profi kezek, amik az ember segítéségére siethetnek, hogyha már nem bírja egyedül a hajtást.

Mi az a vegytisztítás?

Gyakran felmerül ez a kérdés azok körében, akik kevésbé ismerik a tisztítás csínját-bínját. Persze otthon nem is nagyon foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Mi magunk is használunk „fűszereket” a mosás során, mosógéleket és gyöngyöket, mindenféle folyadékot, amiknek az összetevőjét nem is ismerjük, azonban a címke biztosít minket arról, hogy ez bizony egy remek folteltávolító szer, ami egycsapásra megszabadul a legkülönbözőbb eredetű szennyeződésektől a ruhán. Ez persze nem így van, és specifikus anyagú és színű foltokhoz más-más tisztítási formára lesz szükségünk. De kinek van annyi ideje, hogy minden ilyen apróságot számot tudjon tartani az otthoni élet során? Nos, nem sokunknak, vagy nem hatékony megoldásokkal.

vegytisztítás1_1

A vegytisztítás jelentése tulajdonképpen egy speciális tisztítási forma, amely szinte egyáltalán nem vagy csak kevés vizet használ, helyette kémiai anyagok segítségével távolítja el a foltokat, amelyek viszont a ruhát nem szennyezik vagy károsítják. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobb is ez a módszer az otthoni praktikáknál, melyeknél szinte látjuk, hogy jönnek szét a szövetek. Sokan esnek neki körömkefével a kényes anyagoknak, ami csak tovább növeli a bajt, és saját kezünkkel nyomjuk bele még jobban az anyagba a folt részecskéit. A vegyszerrel való tisztítás, azonban a folt kémiai oldószerrel való feloldására és nem pedig az anyagtól való eltávolítására fókuszál, így az anyagot nem fogja ez az eljárás károsítani.

Mikor van szükség a vegytisztításra?

A vegytisztítás persze nem minden esetben szükséges vagy helyénvaló. Egyszerű pólóinkat, amiket már évek óta hordunk de nem jelentenek számunkra sem anyagi sem szentimentális értéket, inkább otthoni ruhának vagy pizsamának lehet jó ötlet átsorolni, hogyha kimoshatatlan foltokat fedezünk fel rajtuk. Vannak azonban olyan esetek, amikor ezt nem tehetjük meg. Formális ruháink ára sok ezer, tízezer vagy akár több pénzbe is kerülnek, így az értékük igenis azt mondatja velünk: ezt bizony ne tegyük a mosógépbe, irány a mosoda és a vegytisztítás! Itt nem csak a foltokat szedik ki, hanem a időt és energiát szánnak a fehérítésre is, illetve a vasalással sem kell a továbbiakban otthon bajlódnunk. Ez utóbbi szintén nagy előnye a mosodáknak, hiszen az ilyen ruhák különleges „élére vasalt” megjelenést kell adjanak, ami mondhatjuk, hogy szó szerint értendő sok esetben.

A vegytisztításra emellett mindenféle különleges anyagnál szükség lehet. Állatszőrből készült ruháink, a gyapjú, a nerc egyáltalán nem való otthoni tisztítás körülményei közé, a bundákat el sem bírná egy otthoni mosógép, és persze sok anyagnál attól is tartanunk kell, hogy esetleg egy bébiméretű pulóvert kapunk vissza a felnőtt nagyságú ruhánk helyett.

vegytisztítás1_2

Vegytisztítás különleges esetekben

Persze nem csak a mindennapi élet során előforduló esetekben lehet szó a vegyszerekkel való tisztításról. Plüssálatokat, szőnyegeket, sőt még menyasszonyi ruhákat és éppúgy találhatunk egy mosoda akasztóin. Mindenféle textília megfér tehát a vegytisztítás sorában, nem csak a megszokott öltönyöket vagy márkás ruháinkat vihetjük a ruhatisztítóba.

Háztól házig vegytisztítás?

Szerencsések vagyunk, hiszen már arra is van lehetőség, hogy az ember ne csak bevigye egy tisztítóba a vegytisztításra szánt darabjait, hanem otthonról is el tudja intézni az ilyen jellegű tisztíttatást. Ez nagyon előnyös, hiszen így sokkal könnyebben tudja az ember a munkájához igazítani a tisztítást, nem kell a tömegközlekedéssel vagy kocsival eljuttatnia a tisztítóba a ruháit, hanem elég otthon lennie egy adott időpontban az átvételek során. Így nagyobb szőnyegek vegytisztítására is sor kerülhet, amiket egyedül nem tudnánk eljuttatni más helyszínre.

Erre nem jó a vegytisztítás…

… persze komoly kémiai oldatokkal való foglalkozás, így nem minden ruhadarab számára előnyös a túl sok tisztítás. Néhány érzékeny bőrű ember megérezheti továbbá a vegyszereket a ruhán, azonban nem is a mindennapi ruháinkat kell a tisztítóba küldenünk, hanem azokat, amelyeknek valóban szüksége van az ilyen jellegű segítségre. A ruhatisztíttatás tehát ajánlott, azonban megfontoltan ajánlott, akkor használjuk, amikor szükség van rá. Amikor azonban szükség van a mosoda segítségére, ne otthoni praktikákkal próbálkozzunk, mert ezek tönkre tehetik a kedvenc darabjainkat is akár, amit persze senki sem szeretne. Ha valaki többet szeretne megtudni arról, hogy a tisztítás során pontosan milyen kémiai anyagokat használnak, azok számára tudom ajánlani ezt a kis rövid összefoglaló cikket a témában, amit a linkre kattintva lehet elérni.